International Campus of Zhejiang University

Ninghai
Northwest aerial view of the entire campus
照片 © Zhao Qiang
Auditorium
照片 © Zhao Qiang
Auditorium
照片 © Zhao Qiang
照片 © Zhao Qiang
Lake view
照片 © Zhao Qiang
Lake view
照片 © Zhao Qiang
South school gate
照片 © Zhao Qiang
照片 © Zhao Qiang
照片 © Zhao Qiang
照片 © Zhao Qiang
North area of the teaching building
照片 © Zhao Qiang
North area of the teaching building
照片 © Zhao Qiang
South area of the teaching building
照片 © Zhao Qiang
照片 © Zhao Qiang
Facade of the south teaching building
照片 © Zhao Qiang
Arts and Science Building
照片 © Zhao Qiang
Details of red bricks
照片 © Zhao Qiang
Details of red bricks
照片 © Zhao Qiang
Details of teaching building's entrance
照片 © Zhao Qiang
Atrium of teaching building
照片 © Zhao Qiang
West Residential College entrance
照片 © Zhao Qiang
West Residential College
照片 © Zhao Qiang
East Residential College
照片 © Zhao Qiang
Gymnasium
照片 © Zhao Qiang
Lecture Theatre
照片 © Zhao Qiang
图纸 © UAD
图纸 © UAD
图纸 © UAD
图纸 © UAD
建筑师
The Architectural Design & Research Institute
地址
No. 718 Haizhou East Road, Ninghai
年份
2017
Client
Haining Social Construction Development Investment Group Co., Ltd.
Client Administration institution
Haining International Campus Project Construction Headquarters Office
Architectural firm
The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.
Chief architects
Dong Danshen, Lao Yanqing Architects: Ye Changqing, Chen Jian, Chen Yu, Lu Ji, Yang Yidong, Hu Huifeng
Area
66.67 hectares (666,700 sqm)
Total construction area
399,231.31 sqm

In the era of globalization where cross-border flow of educational resources has become the norm, Zhejiang University has proposed a strategic concept for the construction of an international campus. The project is located at the Juanhu Lake International Science Park, east of Haining City, Zhejiang Province. To its south is the Juanhu Lake which covers an area of 1,300 mu, and to its north is the Wetland Park. River channels run along the east and west side, forming a natural shield around the site.

The campus planning breaks away from the conventional planning model with functional zones as the key, adopts the British-style "residential college" as the basic framework and establishes a functional structure of "college + teaching and service complex + public scientific research platform", proposing a multi-functional model.
The Campus enjoys a neo-classical style in general, with each group changing slightly, either dignified and rational, or elegant and casual, or even modern and minimalist. It is diverse yet inclusive, and not only reflects the historical depth of internationalization, but also expresses the self-confidence and sense of belonging of Zhejiang University's own culture.

Fair-faced red bricks were used as the main materials for the building's exterior wall. By constructing more than a dozen of different combinations with simple red bricks for architectural details, the design embodies a new interpretation of traditional architectural language. The meticulous masonry and natural color tone allow the completed fair-faced brick surface to present vivid visual effects. On sunny days, the shadows were rich yet undignified.

On rainy days, the wet red bricks and light-colored sandstone appear warm and calm. The alternating impressions under different weathers make the entire campus seem to have a sense of history since its completion.

All the time brick, stone, veranda and column are essential elements in campus culture. Red brick, suitable for the temperament of campus, forms a warm and massive appearance, graceful and pure, and more importantly, inherits and carries forward the rich cultural atmosphere.

Therefore, the architects paid more attention to shaping an intellectual atmosphere so as to echo the campus. It’s the design value and ultimate purpose of the project as well that create more significant spaces where teachers and students can live and learn pleasantly with great experiences.

相关项目

  • Ausstellung Poetische Räume Strategische Beobachtungen 20 Jahre Architekturbüro Stocker BDA
    Architekturbüro Stocker BDA
  • Umnutzung Spitaltrakt Schützengasse, Riehen
    Kast Kaeppeli Architekten
  • Oberstufenanlage Lachenzelg Zürich
    ADP Architekten
  • Umgestaltung und Renovation Peterskapelle Luzern
    Durrer Architekten
  • Drohnen Reportagen
    Atelier für Architekturfotografie René C. Dürr

杂志

以下出品方的其他项目 The Architectural Design & Research Institute

Glass Bridge in Huangchuan Three Gorges Scenic Area
Lianzhou