Paper Roof

Tianjin
照片 © Weiqi Jin (AST)
照片 © Weiqi Jin (AST)
照片 © Weiqi Jin (AST)
照片 © Weiqi Jin (AST)
照片 © Weiqi Jin (AST)
照片 © Weiqi Jin (AST)
照片 © Weiqi Jin (AST)
照片 © Weiqi Jin (AST)
照片 © Weiqi Jin (AST)
照片 © Weiqi Jin (AST)
照片 © Weiqi Jin (AST)
照片 © Weiqi Jin (AST)
Site plan
图纸 © Powerhouse Company
Ground floor plan
图纸 © Powerhouse Company
Upper floor plan
图纸 © Powerhouse Company
建筑师
Powerhouse Company
位置
Tianjin
年份
2019
楼层
1-5层
客户
Uni-Hiku
团队
Nanne de Ru (Partner in charge), Stijn Kemper (Partner in charge), Maarten Diederix, Niels Baljet, Remko van der Vorm, Rui Wang, Filip Galić, Gert Ververs, Erwin Van Strien, Davide del Sante, Penny Uni, Caroline Desplan, Rafael Zarza Garciá, Kimi Fei, Yanni Huang
Co-architect
Beijing Victory Star Architectural & Civil Engineering Design Co., Ltd
Interior architect
Shanghai DID Architecture Design Co., Ltd & Esperluette Design
Landscape architect
Ecoland Planning and Design Corp.
Urban planner
HZS DESIGN UNIVERSAL PARTNERS
MEP advisor
Beijing Victory Star Architectural & Civil Engineering Design Co., Ltd
Fire Protection advisor
Architectural Design Co., Ltd.
Structural/Geotechnical engineer
Beijing Victory Star Architectural & Civil Engineering Design Co., Ltd
Facade engineer
Beijing Victory Star Architectural & Civil Engineering Design Co., Ltd
Lighting advisor
Shenzhen Minkave Technology Co.,Ltd
Contractor
China Construction Second Engineering Bureau Ltd.
Branding/Signage
Beijing Yitongboya Corporate Image Design Co., Ltd

Powerhouse Company’s Paper Roof, the light-as-air design for a reception center for a new city district next to Jin Hai Lake in Bin Hai, Tianjin has been completed. The center makes a simple yet eloquent statement with a sleek glass box topped by a contemporary take on the sweeping roof of traditional Chinese architecture – instantly recognizable, yet uncompromisingly fresh. The perfect harbinger of the new urban landscape that will rise around it.

The Creativity of the Canopy
As uncomplicated and unpretentious as a piece of paper – that’s the canopy roof that defines the reception center in Bin Hai. The upswept corners are a feature of ancient Chinese buildings and were believed to be auspicious, alongside their function in deflecting rainwater. The diagonal beams of the center’s roof form a mesh that references a forest canopy, sheltering the glass pavilion beneath with dappled shade like the branches of a tree.

Standing on slender legs, the roof rises to 18.5 meters at its tallest point and extends over an area of 30 x 50 m – defining the outside deck some 5 meters beyond the perimeter of the pavilion. This gesture anchors the airy, transparent pavilion to the site. Inside the pavilion, a large atrium and the extensive views of the surrounding lake and gardens reinforce the open atmosphere and create a bright, welcoming space. The second floor includes offices and a viewing balcony, as well as seating areas for smaller and larger groups.

The Color of Heaven
Made not from paper but from powder-coated steel, Paper Roof’s canopy appears weightless by coloring it in the same blue as the sky: the color of heaven. In contrast, the dark horizontals of the pavilion moor it firmly into the ground beneath. An elegant statement, it stands on long legs that are just 45cm thick and rises at the front in a friendly gesture towards both visitors and the nearby lake. The roof structure was welded together on site – the curved sections being prefabricated – and then finished by hand to create a smoothly polished surface. The same high level of finishing was applied to the near seamless glass facade of the pavilion.

相关项目

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

杂志

以下出品方的其他项目 Powerhouse Company

Village House
Copenhagen, Denmark
Being
Various Locations, 荷兰
Rijtuigkap
Haarlem, 荷兰
H2otel
Amsterdam, 荷兰
Villa Neo
Cyprus, Cyprus
Art Warehouse
Schiphol, 荷兰