Pinghe Bibliotheater

Shanghai
照片 © Jonathan Leijonhufvud
照片 © Jonathan Leijonhufvud
照片 © WU Qingshan
照片 © CHEN Hao
照片 © WU Qingshan
照片 © Jonathan Leijonhufvud
照片 © Jonathan Leijonhufvud
照片 © Jonathan Leijonhufvud
照片 © WU Qingshan
照片 © Jonathan Leijonhufvud
照片 © Jonathan Leijonhufvud
照片 © CHEN Hao
图纸 © OPEN Architecture
图纸 © OPEN Architecture
图纸 © OPEN Architecture
建筑师
OPEN建筑事务所
位置
Shanghai
年份
2020
客户
Shanghai Tixue Education and Technology Co. Ltd.
团队
LI Hu, HUANG Wenjing, YE Qing, SHI Bingjie, YANG Ling, LU Di, Zou Xiaowei, LIU Xunfeng, LI Lingna
Architecture and Interior Design
OPEN Architecture
Local Design Institute
Shanghai Yuangou Architects and Consultants
Structural and MEP Consultant
CABR Technology Co., Ltd.
Curtain Wall Consultant
CABR Technology Co., Ltd.
Theater/Acoustic Consultant
Shanghai Net Culture Development Co., Ltd.
Lighting Consultant
Shanghai Modern Architecture Decoration Environmental Design Research Institute Co., Ltd.

Pinghe Bibliotheater is the core of OPEN’s latest project—School as Village/Shanghai Qingpu Pinghe International School. A library, a theater, and a black box interlock together like a Chinese puzzle to form this characteristic building that some call ‘the blue whale’ while others see it an ocean liner.

The theater and the black box, which require the least natural light and the most acoustic isolation, occupy the lower part and the deep central area of the building, while the library occupies the upper part and wraps around the fly-tower of the theater. A loop of different reading spaces rise and drop according to the varying heights of the theater volumes below, creating a terraced spatial sequence that climaxes at a concentric reading area lit from above by a gigantic oculus and porthole windows around the perimeter.

The juxtaposition of library and theater came from the architect’s vision for education and the whole campus, it then inspired the design of the building which explored the opposing yet complementing qualities of these two programs, between lightness and darkness, introvert and extrovert, excitement and quietness.

In a sense, the Bibilotheater was conceived of more broadly as a cultural center for not only the school but also the surrounding communities. It was the architect’s hope that the Bibliotheater will become the social energizer that brings together the community and beyond.

相关项目

  • Dialogue Center “Przełomy”
    KWK Promes architect
  • Hotel in Czorsztyn
    KWK Promes architect
  • Farmhouse with Lap Pool
    GLUCK+
  • Bar House
    GLUCK+
  • Bronx Preparatory Charter School, Bronx
    GLUCK+

杂志

以下出品方的其他项目 OPEN Architecture

哥伦比亚大学北京建筑中心
北京
二环 2049
北京
北京四中房山校区
北京市
歌华营地体验中心
秦皇島市
网龙公社
福建省
公•园系列
深圳市