Renovation of Luotuowan Bridge

Baoding
图片 © Atelier Heimat
图片 © Atelier Heimat
图片 © Atelier Heimat
图片 © Atelier Heimat
图片 © Atelier Heimat
图片 © Atelier Heimat
图片 © Atelier Heimat
图片 © Atelier Heimat
图片 © Atelier Heimat
图纸 © Atelier Heimat
图纸 © Atelier Heimat
图纸 © Atelier Heimat
图纸 © Atelier Heimat
建筑师
合木建筑工作室
位置
Baoding
年份
2017

The goal is to cover a space efficiently with the least material and make full use of the limited material resources in rural areas. Professionally, it needs to achieve a highly integrated design, using the minimal elements and language to develop the structure, shape the space, and to react to the site, and produce an artistic conception.

This is a beautification project that aims to add a "cover" to the original bridge for villagers to stop for a rest and shelter from the sun and rain while walking between the village and farmland.

The added wood structure takes root on the outer side of the original bridge, while the exposed structural connection is like the root whisker of a plant, and the new addition is seen as growing out of the original structure. Other parts of the wood structure hides the structure as much as possible. It strengthens the connection between the old and the new and gives the space characteristics.

Charred wood provides durability in harsh weather conditions over time, the black color also brings in multiple layers of meanings, as to integrate with the environment, emphasizes and frames the space, highlight the indoor/outdoor boundaries, and consequently create an internal atmosphere of tranquility, and at the same time, visually decomposes and weakens the structure.

There are only three kinds of wood specifications, 136 pieces of square timber and 252 sheets of veneer. The total weight of the whole timber structure is about 3000 kg, with an average of 75 kg /㎡.

The slender wood member interweave into a structure, which frames a pleasant space for surrounding scenery, and achieves the demonstration effect of saving materials and reducing cost.

The design is more focused on the relationship between structure and space. Shape space in a fully structured way, there is no need for any redundant components, all components work for the whole structure.

In the wood structure, the diagonal bracing plays a great role in the lateral stability of single frame. The roof panel connect each truss and play a certain role in the horizontal stability of the bridge.

相关项目

  • Wellness Bogn Sedrun
    Walter Bieler AG
  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects

杂志

以下出品方的其他项目 Atelier Heimat

Ban(半) House
Weinan
Lounge Bridge Renovation
Baoding
New Office of Atelier Heimat
Beijing
"Zone out Space"——Aranya Theatre Festival "Migratory Birds 300" Temporary Art Museum on the beach
Qinhuangdao