Wu residence

Hengdian
main entrance
照片 © RIGHT HUB
facade window
照片 © RIGHT HUB
courtyard
照片 © RIGHT HUB
courtyard
照片 © RIGHT HUB
courtyard
照片 © RIGHT HUB
courtyard
照片 © RIGHT HUB
foyer
照片 © RIGHT HUB
living room
照片 © RIGHT HUB
living room
照片 © RIGHT HUB
TV cabinet
照片 © RIGHT HUB
dropped ceiling of living room
照片 © RIGHT HUB
kitchen
照片 © RIGHT HUB
master bedroom
照片 © RIGHT HUB
master bedroom bathroom
照片 © RIGHT HUB
basement water bar
照片 © RIGHT HUB
basement lounge area
照片 © RIGHT HUB
basement lounge area
照片 © RIGHT HUB
staircase
照片 © RIGHT HUB
staircase detail
照片 © RIGHT HUB
site position
图纸 © atelier right hub
birdview
图纸 © atelier right hub
east elevation
图纸 © atelier right hub
west elevation
图纸 © atelier right hub
section
图纸 © atelier right hub
b1 plan
图纸 © atelier right hub
1f plan
图纸 © atelier right hub
2f plan
图纸 © atelier right hub
建筑师
Atelier RIGHT HUB
位置
Hengdian
年份
2017
费用
10万 - 100万
楼层
1-5层
客户
Private
团队
GONG Jian, LIU meng, SHAO Pengcheng, WANG Jingyi

Atelier RIGHT HUB initiated the project by questioning the fundamentals of the “house” typology itself, asking themselves: How can we free up the plan and make it feel light and loft-like? What is the relationship between the communal and private? When and how should privacy be maintained, if at all? What are the essential and non-essential program components that make a “home”? What is domesticity?

According to our homestead location and area, from the building volume, space, color, light, other aspects of modern minimalist design languages and the oriental elements. We integrate the main parts of the buildings into the two courtyards, to separate the public space units from the private space units. 11 full-size glazing doors not only divide the interior space of the building and the courtyard, but also make the inside and outside space blend. Likewise, the house spills into the garden and occupies part of the outdoor spaces to enable a closer connection with nature. The filtered light from the glazing doors built-in teak shutters allows the interior space to render the flowing texture of the time. 3 patios distribute in outdoor space of 1f floor, which let the underground space in the daytime can get enough natural lighting. Each of the 2 courtyards has 1 glass patio, and automatic glass skylight can meet the indoor and outdoor air circulation. We create 3 quite Zen landscape, which locate next to the dining room and patios below.

The overlapping building/courtyard concept plays on the conventional notions of “building” and “courtyard” by treating each as a “layer” and overlapping them to create interesting domestic spaces for a house complex, by segmenting and recombining. The interior space design is separated from the axis block, which simplifies the interface processing. Each functional space is connected by a “wooden box” and a “glass box”, and the boundaries of inside/outside, exterior/interior, land/house, private/public are blurred to create a house that is a complex spatial experience, bringing into question conventional notions of habitation, climate, privacy, and family.

Wu Residence is an individual house including architectural design, landscape design, interior design and FF&E selecting and specifying of a whole design project. This project is located in Hengdian, a town in Zhejiang province devoted to the movie business.

Our design concept about Wu Residence based on the inheritance and innovation of Chinese traditional culture, and combined with western design aesthetics, which provide a more international perspective of architecture and interior design. So this project as the homestead self-built is obviously unique and beautiful compared with other local residential buildings, and it even has broken the existing situation of the ugly appearance in local contemporary residential houses and become the guiding model of homestead self-built project in Hengdian town.

Meanwhile, the design concept and result of Wu Residence follows the present policy of new rural construction in China, and the village and town government has organized local people who have the demand of self-building houses to visit and study Wu Residence many times. In addition, many well-known directors, actors and singers have visited and shot in Wu Residence, including such as Zhangliang who is the international supermodel and Li Shengjie who is the famous Taiwanese singer, etc. All of these make Wu Residence highly influential in Hengdian town as well.

相关项目

  • inklusives Wohnquartier
    czerner göttsch architekten
  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • 海口美舍河生态修复工程
    土人设计
  • 重庆市潼南大佛寺湿地公园
    土人设计

杂志

以下出品方的其他项目 Atelier RIGHT HUB

MYMORY Boutique Hotel in A Rural Old House
Hangzhou
The patio house – the home of women’s fashion owner
Ningbo