Shaoxing Guesthouse

Shaoxing
Architects
playze
Any
2008
Preu
100.000 - 1 milió
Pisos
1-5 pisos

The renovation of a historic courtyard building next to the house and garden of the famous writer Lu Xun was perceived as a special challenge for a contemporary architectural practice. Based on intensive research of the typology of the ancient courtyard house from Qing Dynasty and historic construction techniques, Playze developed this guesthouse for a private client. A subtle reinterpretation of traditional techniques was used as means of distinguishing new interventions from the existing structure.

The wood construction has been rebuilt in major parts including local tectonic knowhow. The inner facade of the courtcard is the result of a computer aided reinterpretation of chinese ornaments. The design is computer driven - the realisation is traditional craft.

The Chinese typology originally provides two courtyards separated by the main facade. In this case the first courtyard has been superstructed later in history. The intention was to make this experienceable. A light gap has been introduced to create an atmosphere inbetween an indoor and outdoor situation. The merging of western and chinese dwelling is solved on different levels. The spatial configurations are bringing both potentials into something new.

Projectes relacionats

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Revista

Altres projectes per playze

Xingfuli
Shanghai
VIA Raststätte
Berlin, Germany
Swiss Green Tower
Changzhou
The Big Box
Basel, Switzerland
Ningbo Urban Planning Exhibition Center
Ningbo