Artron (Shanghai) Arts Centre

Shanghai
Bird-eyed view
Photo © Zhang Siye
 
 
Exterior
Photo © Zhang Siye
 
 
Interior
Photo © Zhang Siye
 
 
Interior
Photo © Zhang Siye
 
 
Courtyard
Photo © Zhang Siye
 
 
Upper floor
Photo © Zhang Siye
 
 
Upper floor
Photo © Zhang Siye
 
 
Architects
Atelier Deshaus
Address
Jialuo Road, Jiading District, Shanghai
Year
2011-2014
Stories
1-5 Stories

Artron (Shanghai) Arts Centre is reconstructed from Shanghai Towel 16th Factory. The overall reconstruction is base on the principle of maximum reservation and taking advantage of original space, which is fully considered about the convenience and economical efficiency of construction. The combination of original industrial spatial scale and atmosphere with new design is another benefit of reservation in this reconstruction.

Within the Arts Centre, “Dingyi Biulding” is visual core of the whole district, which is designed by the cooperation with artist Dingyi, and transformed from sewage treatment station of original towel factory in result of obtaining the functional form feature. Architect recommend artist to design ceramic tile with different color scheme
base on his own drawing style, witch to be used as the primary decorative material for facade with the design purpose of adding a new layer of significance on existing industrial construction. The design reserves the original sewage bucket funnel, which partly be designed as functional form feature for ground floor Cafe, and partly be transformed as courtyard in the upper space. The original sewage channel be treat as the rain water drain device to be present in the interior of Cafe. By design through the implanted new functions such as Cafe, Bookstore and Art Exhibition Hall to transform the original sewage treatment station into a new art space. The colorized crisscross pattern ceramic tiles designed by artist Dingyi has enhanced this construction’s artistic atmosphere, while the original information about industrial construction doesn’t lose.

Artist
Ding Yi

Related Projects

Other Projects by Atelier Deshaus