Jiading Science and Cultural Exhibition Center

Shanghai
Architects
META-Project
Year
2011
Cost
1M - 100M
Stories
1-5 Stories

This project is in collaboration with standardarchitecture.

The project locates in the Jiading New City, one of the most developed satellite cities of Shanghai, where a 4-kilometer long “central park” is planned right across the very core of the city. The site, which is a former plastic factory, will be revamped and altered to a complex exhibition center that will host 4 independent functions with vast public event space.

Site Strategy

The location and program entail that the building needs to become a center for activities in the main axis of the green belt. It is envisioned as an enhancer for connectivity, that instead of acting as a destination, it condenses activities and connects the building with the park, and with the public buildings in the surroundings.

Connectivity

The design takes into great consideration the building’s openness and permeability to its immediate context. As a result the building is a permeable sequence of spaces with entrances on all sides and that visually and physically links the building with the open space surrounds it, and invite people to come from almost all directions. A series of multiple entrances and several stances of the building help to frame the surroundings making the building a unique experience for and within the park.

Building Programs

The current building program is the result of an integrated consideration of the urban context in which the building its situated.  It will enhance the usability of the individual programs and add cohesion to the otherwise independent programs. These programs include: Planning Museum; Science Museum; Youth Center; Technical School; Public Auditorium and Offices; Public Café and Bookstore.

Green Design

The green architecture design is featured in the scheme. As an initiator for reclaiming farmland in the city, the current design offers 20 Chinese acre rice filed on top of the roof for real harvesting, at the same time it provides quite a lot of shaded open area under the roof. The roof is conceived as a continuation of the central green belt, and more than that, it open up more possibilities for people to enjoy the open space.

The reuse of the existing building is a base point of the project. For us, preservation and construction are in fact twin phenomena, not opposites. They could be part of a single planning process that integrate the space yet keep the history.

Related Projects

  • Casa Malussi
    Iseppi AG
  • Office Building Theurl
    ATP architects engineers
  • Lounge by Topgolf [Shanghai]
    hcreates interior design
  • Mini Cuppa
    hcreates interior design
  • Bahnhofplatz, Wil
    Hager Partner AG

Magazine

Other Projects by META-Project

O-1-2 Apartment
Huludao
underSTREET Parking Tower
Hong Kong
Baotou Steel Boulevard Vision Planning
Baotou
Moganshan Power Plant Redevelopment Planning
Hangzhou
Open Air Park
Houston, USA