Tainan Public Library

Tainan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Architects
Mecanoo
Address
Tainan
Year
2019
Cost
Undisclosed
Stories
Undisclosed

Mecanoo and MAYU’s design for the Tainan Public Library represents the meeting of cultures, generations and histories. Rational yet elegant structural lines and a sensitive use of light characterise the building’s timeless design.

Reaching up into the sky, the building’s perimeter increases on each level. The result is a large canopy that provides shade to the transparent stepped facade and below-grade courtyards. Around the perimeter of the Lower Ground Floor is an outdoor children’s play area. A floor-to-ceiling glazed wall creates a visual connection between the play area and indoor children’s reading room. A sunken plaza on the same level is a multifunctional outdoor space for hosting talks, exhibitions or social gatherings. The entrance lobby rises three levels to show the library’s internal configuration and the layering of floors. The generous open-plan spaces ensure the library can adapt to future needs.

On the top floor, a delicate second skin is wrapped around the building, filtering the light and reducing solar heat gain. A pattern of typical Tainan window frames is transposed onto vertical louvres and represents the city’s evolving relationship with its past. The new library is a built expression of the social, cultural and traditional facets that have amalgamated to form the city of Tainan.

Client
Cultural Affairs Bureau, Tainan City Government
Team
MAYU Architects+

Related Projects

Other Projects by Mecanoo