Jishou Art Museum

Jishou
Bird's-eye view - Photo by Tian Fangfang
Foto © FCJZ
JAM as an insertion in existing urban fabric - Photo by Tian Fangfang
Foto © FCJZ
JAM in early evening - Photo by Tian Fangfang
Foto © FCJZ
JAM over Wanrong River - Photo by Tian Fangfang
Foto © FCJZ
East Side Entrance - Photo by Tian Fangfang
Foto © FCJZ
West Side Entrance - Photo by Tian Fangfang
Foto © FCJZ
Looking at JAM from nearby street - Photo by Tian Fangfang
Foto © FCJZ
Steel bridge structure close-up - Photo by Tian Fangfang
Foto © FCJZ
Riverside facade with tiled shading - Photo by Tian Fangfang
Foto © FCJZ
Pedestrian Bridge Level - Photo by Tian Fangfang
Foto © FCJZ
Pedestrian Bridge Level with skylight looking into Great Exhibition Hall - Photo by Tian Fangfang
Foto © FCJZ
Great Exhibition Hall under the concrete bridge - Photo by Tian Fangfang
Foto © FCJZ
Great Exhibition Hall - Photo by Tian Fangfang
Foto © FCJZ
Great Exhibition Hall from 3rd floor balcony - Photo by Tian Fangfang
Foto © FCJZ
East Entry Lobby - Photo by Tian Fangfang
Foto © FCJZ
East Lobby Staircase - Photo by Tian Fangfang
Foto © FCJZ
3rd floor Painting Gallery inside concrete bridge - Photo by Tian Fangfang
Foto © FCJZ
Transitional space with post-tensioned prestressing bolt for concrete bridge structure on left wall - Photo by Tian Fangfang
Arquitectos
Atelier Feichang Jianzhu
Dirección
Qiangzhou Historic Town, Jishou
Año
2019
Pisos
1 - 5 pisos
Cliente
Jishou Qiangzhou Historic Town Administration
Equipo
Lijia Lu, Liang Xiaoning, Yang Pu, Liu Kunpeng, Su Siqi, Rao Gang
Collaboration
Hunan Provincial Communications Planning, Survey & Design Institute Co.,Ltd.

A Social Cause
The city of Jishou, where the Jishou Art Museum is located, is the regional capital of Xiangxi (western Hunan), a minority autonomous zone. Initially, the municipal government considered parcels of lands in the development zone outside the city; however, we the architects proposed to build the art museum in the center of the old town because we believed that a cultural facility should be easily accessible. A river called Wanrong runs through the middle of Jishou, which makes the most central location for the art museum over the water course and the art museum then doubles as a pedestrian bridge naturally. We hope that people in Jishou would not only make a special trip to see art but will also encounter art on their way to work, to school, or to shop.

Urban Intervention
Typical contemporary cultural institutions in China, such as museums and theaters, are treated as freestanding monuments, from away from the communities. In Jishou, since we think an art museum should not be isolated from its users, it is inserted into the existing urban fabric, which is built up with row buildings along the Wanrong River that house shops, restaurants, bed-&-breakfests, often with owners living upstairs. Therefore, the front entrances of the Jishou Art Museum on both riverbanks are part of the mixed-use street walls and integrated into the everyday life.

Reinterpretation of Tradition
Covered bridge has a long tradition in this mountainous region of China and named Fengyu Qiao, meaning wind-and-rain bridge, which is not only used for crossing river or valley but a public space where travellers take a rest and vendors set up stands. Our design creates a contemporary interpretation of the age-honored building type. We introduced art as a new program on a covered bridge while maintaining pedestrian traffic and stop meanwhile translating the formal language of the Fengyu Qiao into a modern one.

A Bridge-Building
The art museum is composed of two bridges, one on the top of the other. The lower level is an open steel truss structure that resembles a roofed street for pedestrians and allows the flow of floods ; the upper level is a concrete arch cast in-situ with a painting gallery inside. In between the two bridges, glazed walls and tiled shading system enclose the art museum's main hall for temporary exhibitions. Supplementary spaces to the art museum, such as the entrance hall, administrative office, shop, and tearoom, are situated in the two bridgeheads at either end. People can enter the museum from either side of the river.

Proyectos relacionados

  • inklusives Wohnquartier
    czerner göttsch architekten
  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Otros proyectos de Atelier Feichang Jianzhu

Hebei Education Publishing House
Shijiazhuang, Hebei
Tourist Orientation Center, Dalinor National Natural Reserve
Dalinor National Natural Reserve
Villa Shizilin
Wan Niang Fen, Changping
Split House
Shui Guan (Water Gate) of the Great Wall, Yanqing
Shipai Town Hall
Shipai, Dongguan
UFIDA Software R+ D Center