China Pavilion for Expo Milano 2015

Milan, Italie
Photo © Hengzhong Lv
Photo © Sergio Grazia
Photo © Hengzhong Lv
Photo © Hengzhong Lv
Photo © Hufton Crow
Photo © Sergio Grazia
Photo © Hufton Crow
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Architectes
Studio Link-Arc
Lieu
Milan, Italie
Année
2015
Client
China Council for the Promotion of International Trade
Équipe
Yichen Lu, Kenneth Namkung, Qinwen Cai, Alban Denic, Shuning Fan, Mario Bastianelli, Ching-Tsung Huang, Hyunjoo Lee, Dongyul Kim, Ivi Diamantopoulou, Wei Huang, Zachary Grzybowski, Elvira Hoxha, Aymar Mariño-Maza, Zhou Yuan, Chen Hu, Yoko Fujita

Rejecting the notion of the cultural pavilion as an object in a plaza, the China Pavilion is conceived as a field of spaces located beneath a floating cloud. The Pavilion embodies the project’s theme, “The Land of Hope,” through its unique roof form, which merges the profile of a city skyline on the building’s north side with the profile of a rolling landscape on the south side, expressing that “hope” can be realized when city and nature exist in harmony. Beneath this roof, a landscaped field representing the concept of “Land,” incorporates the building’s exhibition program.

Designed as a freeform timber structure, the Pavilion roof uses contemporary glulam technology to create a long-span exhibition space covering a multimedia installation (the centerpiece of the Pavilion’s cultural program) consisting of 22,000 LED stalks integrated into the landscape.

A layer of shingled bamboo panels covers the roof, adding texture and depth to the Pavilion’s silhouette and creating evocative light and shadow effects on the building’s translucent waterproofing membrane. These roof panels were designed via a uniquely digital process, which began by programming their geometry directly using Processing. This was followed by an intense optimization and rationalization effort intended to ensure that the panels would closely follow the roof form while streamlining fabrication and construction.

Projets liés

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Magazine

Autres projets de Studio Link-Arc

Six Sections
Zhangzhou
CVIC Gallery
Guiyang
OCT Tower
Shenzhen
Shenzhen Dachong Master Plan
Shenzhen
Yinhu Future School
Shenzhen