Maillen Hotel & Appartment

Shenzhen
Photo © Wu Qiwei
Photo © Wu Qiwei
Photo © Wu Qiwei
Photo © Wu Qiwei
Photo © Wu Qiwei
Photo © Wu Qiwei
Photo © Wu Qiwei
Photo © Wu Qiwei
Photo © Wu Qiwei
Photo © Wu Qiwei
Architectes
Urbanus Architecture & Design
Lieu
Yanshan Road, Shekou, Nanshan District, Shenzhen
Année
2011
Client
China Merchants Real Estate Co. Ltd.
Description of Structural System
Special-shape Column Frame Structure
Façade
Aluminum Plate, Paint, Granite, Aluminum Extrusion, Glass, flat-rolled steel
Roof
Granite
Design Director
Meng Yan, Zhu Jialin
Architecture Design
Zheng Ying, Huang Zhiyi, Yao Xiaowei | Zuo Lei, Liu Xiaoqiang, Yie Peijun, Li Da, Shen Yandan, Ji Yuyu, Zhang Zhen, Liu Liu, Liu Zirong, Xia Miao, Yuan Yi, Guo Donghai
Landscape Design
Xing Guo, Wei Zhijiao | Ding Yu, Cedric Yu, Li Jing, Huang Yihong, Liao Zhixiong
Interior Design
Horizontal Interior Design Shenzhen Co., Ltd.
Façade Design
Shenzhen Fangda Decoration Engineering Co., Ltd.
(LDI) Structure/ MEP (Mechanical, Electrical, Plumbing)
The Architectural Design & Research Institute of Guangdong Province, Branch of Shenzhen
Façade Contractor
Shenzhen Yueyuan Decoration Engineering co., Ltd.
Design Period
2005–2009
Construction
2009–2011
Site Area
13,198m2
Floor Area
21,540m2
Photographer
Photographer Wu Qiwei

Located at the base of a hillside in Shekou, Shenzhen, the total area of the site is roughly 13,200 square meters, with 25,100 square meters of building area programmed as residential apartments and a hotel.

The project returns to fundamental ideas in Chinese living as expressed by the saying “hills outside hills, and gardens inside gardens,” an idea referring to a continuous and occasionally repeating rhythm of space and form found in many traditional villages and mountainous landscapes. The relationship between nature and building is blurred in an attempt to create a new kind of urban village.

Located on the foot of the mountain which is called “south mountain”, the site is terraced and sloped. The buildings gently grow out from the landscape, taking on the angular characteristic of the geography while offering ponds and courtyards to the residents. Views from the units extend to several smaller courtyards where bamboo, pine, and plum blossom can be found. In the center of the site, a modest walkway forms a link over the water, bridging the interconnected garden.

Projets liés

  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS
  • Welcome to the Stage!
    Kjellander Sjöberg
  • Hovering Kan-Too – Great Bay Area Center Showroom
    Wutopia Lab
  • Stockwell-Rodríguez Residence
    Belmont Freeman Architects
  • Haunsbergstraße | 1. Preis
    Architektinnen Schremmer.Jell ZT GmbH

Magazine

Autres projets de Urbanus Architecture & Design

Vanke experimental Center
Shenzhen
Gymnasium of South University of Science and Technology
Xili Town, Nanshan District, Shenzhen
OCT-LOFT Renovation
Shenzhen
Futian Science & Technology Plaza
Shenzhen
Nantou Hybrid Building
Shenzhen