OCT Tower

Shenzhen
Photo © Link-Arc
Photo © Link-Arc
Photo © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Visualisation © Link-Arc
Visualisation © Link-Arc
Visualisation © Link-Arc
Visualisation © Link-Arc
Visualisation © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Architectes
Studio Link-Arc
Lieu
Shenzhen
Année
2016
Étages
Plus de 100 étages
Client
OCT Group
Équipe
Yichen Lu, Ted Kane, Amy Shu Chang, Paul Schelechow, Zifan Liu, Dongyul Kim, Satoru Sugihara

Studio Link-Arc’s proposal for the OCT Tower originated from detailed observation of the site. Defined by an existing office building and bordered by the nearby Hantang tower, an existing sculpture park, and a major vehicular thoroughfare, the design needed to reconcile many different conditions. Early in the design process, SLA decided to avoid typical urban development models which create cramped urban spaces and diminish public landscape, opting instead for a new approach. Studio Link-Arc’s scheme for the OCT Tower seamlessly integrates architecture, landscape, and urbanism, creating a contemporary public space for residents, visitors, and office workers.

SLA’s first design move was to lift the tower from its podium. This gesture allows daylight to reach deep into the commercial spaces and creates more public space at grade. The roof of the podium is then articulated as a public landscape and is extended across the site to connect to the Hantang plaza to the east, create a generous entry plaza, and to create a narrower building depth that promotes natural lighting. This landscaped roof provides a new outdoor garden and sculpture space for visitors, residents, and office workers to enjoy. The office lobby is located atop this landscaped roof, enlivening the park and creating a ceremonial entrance to the tower above.

The addition of gardens on the south façade allows the park to extend from the ground level into the tower, adding amenities for the office workers. These outdoor gardens create cooler shaded spaces in the summer and passively warmed zones in the winter, enhancing user comfort and enhancing the building’s environmental response. In addition, the office tower is punctuated by a series of sky lobbies, creating extensive outdoor areas that allow workers to take breaks and conduct informal meetings.

The depth of the floor plate reduces as the floors rise, allowing natural light to penetrate deeply into the office spaces while allowing for stunning panoramic views. A shaded southern façade improves energy efficiency and increases user comfort by reducing solar heat gain. The top of the building includes a clubhouse, with an interior garden that enjoys panoramic views of the city. A restaurant and lounge on the lower levels of the clubhouse is designed to maximize these views.

Projets liés

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Magazine

Autres projets de Studio Link-Arc

Six Sections
Zhangzhou
CVIC Gallery
Guiyang
China Pavilion for Expo Milano 2015
Milan, Italie
Shenzhen Dachong Master Plan
Shenzhen
Yinhu Future School
Shenzhen