Shenzhen Dachong Master Plan

Shenzhen
Visualisation © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Architectes
Studio Link-Arc
Lieu
Shenzhen
Année
2016
Client
China Resources Limited
Équipe
Yichen Lu, Chengshun Wu, Ivi Diamantopoulou, Paul Schelechow, Zifan Liu, Xiaoyun Mao, Dongyul Kim

Located in the center of Shenzhen Nanshan District, the Dachong Master Plan Project is the largest reconstruction of an urban village in the province of Guangdong, and one of Shenzhen’s five “New City” landmark projects. Studio Link-Arc was invited to produce a new master plan for the area, using an existing commercial master plan as a base.

Link-Arc’s design proposal creates a porous new public space (an “open city within a city”) that promotes urban interaction, encourages a mix of uses, and references the history of the site in its design and form. SLA arrived at the design by articulating five concepts (listed below):

HISTORICAL CONTEXT

Link-Arc’s proposal creates a strong relationship to the site’s history by incorporating the existing street layout into the new master plan, preserving a historic temple on the site, and incorporating an existing lake into the new plan.

TWO AXES

Link-Arc proposed two axes- a cultural axis and a commercial axis, both originating from the historic Dawang Temple, and applied distinct landscape strategies to each. The relationship between these three elements anchors the site and gives it a unique character.

DIVERSITY

To add diversity to the master plan, Link-Arc took the existing commercial grid and developed it further by collaging a traditional city scale onto it. This resulted in the creation of a central public zone (“the crystal village”) defined by a walkable pedestrian scale and variety of new retail typologies.

SCALE AND SPATIAL SEQUENCE

In order to add diversity to the urban spaces within the master plan, Studio Link-Arc proposed creating a variety of public spaces, including small pedestrian passages (promoting a contemporary micro-urbanism), multi-level public spaces, and some public plazas, each with its unique character.

INSIDE AND OUTSIDE

Responding to the large scale of surrounding area, Link-Arc proposed a strong commercial border, defined by large-scale retail and commercial buildings, along the edges of the project site, allowing the master plan to properly interface with the large-scale architecture that defines Shenzhen. Within site, this “hard edge” transitions seamlessly into the previously mentioned “crystal village,” creating rich urban space, strong commercial zones, and a unique new civic space for Shenzhen.

Projets liés

  • Promenade Favorita, Lugano TI
    mavo gmbh
  • Garten Höhenweg St.Gallen
    mavo gmbh
  • Sagiareal, Greppen LU
    mavo gmbh
  • Progressiver Reinraumausbau
    Lindner Group
  • Büro Allmendstrasse
    BFB Architekten AG

Magazine

Autres projets de Studio Link-Arc

Yinhu Future School
Shenzhen
CRLand Archive Library
Shenzhen
Six Sections
Zhangzhou
CVIC Gallery
Guiyang
China Pavilion for Expo Milano 2015
Milan, Italie