Dual-Purpose Exhibition Pavilion

Beijing
Dual-Purpose Exhibition Pavilion
Video © Atelier Alter Architects
建築家
Atelier Alter Architects
場所
100022 Beijing
2022
チーム
Anping Li, Xinchen Yang, Jinghan He
FF&E
Atelier Global
Manufacturer
Guangzhou Style Arts Co., Ltd.

An Exhibition Pavilion that Can Be Recycled and Reused

Generally speaking, exhibits on display during an exhibition can be recycled and reused, but the hard decorations on the booths are often destroyed, becoming construction waste, after only a short exhibition period. Atelier Alter Architects was invited to design a concrete exhibition pavilion this time. The question to consider here was: is it possible to make a small booth of 24 square meters reusable after the exhibition concludes?

A potential solution to the issue is to design a booth that could be dismantled and moved outdoors after the exhibition, providing the public with a resting pavilion; a form that satisfies the display requirements as well as those of an outdoor rest pavilion was therefore the ultimate design goal.

We redefine the "exhibit-space," which is a conventional antithetical prototype, trying to break the traditional model of a sculpture being seen and contextualized in space: sculptures are endowed with the properties of the space accommodating, protecting, and supporting them; while the space is given the property of being seen in this case, enabling the viewer to enter the interior space of the sculpture, the final form is like an inverted sculpture. The 720 degrees both inside and outside can leverage its physical strength and feel what it needs to be seen.

The final form was obtained through careful deliberation: the folded skin was distributed across the entire surface, which met the needs of exhibition materials visible at the height of the average person; a platform for placing promotional materials was formed at seat-level, which can be used as a platform in future, and for outdoor seating; the cantilevered roof can also block sunlight outdoors, and the final form resembles an inverted sculpture.

The materials used include dry-hanging weather-resistant GRC (Glassfiber Reinforced Concrete ) and an internal steel frame, which was treated with anti-rust treatment.

Today, when resources are cherished due to recognition of the impacts of pollution and scarcity, we aim for social responsibility in design by reusing exhibition facilities after the exhibition in which they are used concludes - in the future, the main body of the exhibition will be disassembled and re-installed in different outdoor environments, so that, whether it is in the exhibition space or becomes part of a residential space, commercial space, or leisure space, it can endure and continue to add value to the human landscape.

関連したプロジェクト

  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • Haus R
    NW/A
  • SchloR – Schöner Leben ohne Rendite
    GABU Heindl Architektur
  • Fünf Freund*innen | Geförderter Wohnbau
    GABU Heindl Architektur

Magazine

Atelier Alter Architects によるその他のプロジェクト

WuliEpoch Culture Center
Beijing
BIT Sports Center in Beijing
Beijing