Library of Dongguan Institute of Technology

Dongguan
Architecten
GL Studio
Jaar
2004

The new campus of the Dongguan Institute of Technology at Songshan Lake comprises 12 building projects, the design of which is undertaken by various young Chinese architects. The campus is located on hilly terrain rich with vegetation and water bodies.

Located in middle of the campus, the library is the center of a public building complex which consists of an administration block to the southwest, a theater and a conference building to the west. It also defines a central campus plaza with neighboring buildings to the east. The succinct rhomboid shape is dictated by these site and contextual conditions. The two-level-high colonnade is to provide generous space for dynamic interactions and social life in campus. Transparency is achieved through the use of architectural glass, thus linking the natural forest

to the west and the plaza to the east. Taking advantage of the site condition, the grand steps add monumentality for the east and south fronts. The  internal streets allow sunlight to reach the center of the building. It also form  visual corridors, bringing natural views into the depth of the building. The south and north facades feature plain concrete wall punctuated by small windows. The east and west facades are made of an inner layer of sliding windows and an outer layer of aluminum shutters which provide shading, prevent glare, and give the building a fresh and transparent feel.

Project Name: Library of Dongguan Institute of Technology

Location: Dongguan, Guangdong Province

Client: Dongguan Sonshan lake Administration Committee. Dongguan Institute of Technology

Architect: Gong Wei Min, Lu yang, Yu Yong, Gao Wenfeng, Den desheng, Yang Jun, Hu Qingbo

Structure and Material: concrete, steel, aluminium

Building Area: 24700 sq. meters

Design Period: 2002_2003

Construction Period:2003_2004

Gerelateerde projecten

  • Werks- und Bürogebäude Theurl
    ATP architekten ingenieure
  • Lounge by Topgolf [Shanghai]
    hcreates interior design
  • Mini Cuppa
    hcreates interior design
  • Bahnhofplatz, Wil
    Hager Partner AG
  • Golf-Park Aarau West
    Husistein & Partner AG

Magazine

Andere projecten van GL Studio

Shenzhen University Science and Technology Building
Shenzhen
College of Architecture and Civil Engineering
Shenzhen
Shenzhen  Special  Economic Zone (SEZ) Press Tower
Shenzhen
EACHWAY Building
Shenzhen