Gymnasium of South University of Science and Technology

Xili Town, Nanshan District, Shenzhen
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Photo © ZtpVision
Drawing © URBANUS
Drawing © URBANUS
Drawing © URBANUS
Drawing © URBANUS
Arquitectos
Urbanus Architecture & Design
Endereço
South University of Science and Technology of China, Xili Town, Nanshan District, Shenzhen
Ano
2019
Cliente
South University of Science and Technology, Shenzhen Public Works Bureau
Equipa
Meng Yan, Zhang Changwen, Lin Yilin, Zhou Yalin, Xiong Jiawei, Hu Zhigao, Chen Lansheng, Ai Yun, Kong Qianjun, Huang Yihong, Yao Dianbin, Wu Fan, Jiang Ling, Jiang Qingzhou, You Donghe, Wei Zhijiao, Xie Shengfen, Shen Chen, Chen Xuesong, Wang Jin, Tang Weijun, Li Congyi, Gao Yufeng, Han Ke, Liu Yunong, Ma Ziqian, Luo Pan, Zhang Cheng, Wu Ziyi, Zhang Mingying
Collaborator
Shenzhen Institute of Building Research Co., Ltd. (LDI)

Relying on the hills behind, the Gymnasium of South University of Science and Technology stretches horizontally. The huge roof slides down along the rock mountain, hangs in the air, and stretches out a large eave to the west, providing a shady space under the local hot climate condition. Looking from the outdoor playground, the roof asymmetrically stretch down, emphasizing the dynamic exterior of the roof. The large steps are part of the gymnasium base, which lead to the playground and supported by the V-shaped concrete structure. Since there isn’t risers between tread, the space under the steps can also receive lights, which means the space can be used as informal sports space. Through these stands, the gymnasium and the outdoor playground are integrated as a whole.

Sports spaces are not only places for serious competitive sports, but also flexible spaces that encourage people to exercise in various ways. In the context of a nation-wide promotion of fitness, the conventional closed gymnasium is no longer attractive. The architects tried to build an indoor & outdoor comprehensive sports space system that can accommodate a wide variety of athletic activity. Next to the mountains, the Southern University of Science and Technology Gymnasium aims to be an example of this new approach.

In order to reduce the impact on the original mountain and vegetation, the original huge building volume has been adapted to accommodate the mountain landscape. Inspired by the surrounding environment, multi-level flexible platforms, ramps, bridges and hiking trails are designed to make connections between indoor & outdoor spaces of different levels, establishing a series of open running routes. Several existing platforms were transformed into stadium steps. These non-traditional sports spaces and surrounding mountains constitute a comprehensive sports space system, breaking the limited utilization of closed venues.

The main structure of the building is composed of a concrete frame and a steel structure roof, which surround the main large-span stadium space. This can be gradually expanded to incorporate other various open sports spaces. Through the landscape platform, students run from the outdoor athletic field to the 4.2m elevation floor to watch the outdoor athletic events. If they move forward, they can reach the 7.2m elevation audience entrance floor and enter the indoor space to watch the competition. The 44-meter-span main venue is transparent on north and south sides to introduce mountain scenery to the interior, bringing a new experience of sports to its users. If you continue walking upward, you will reach the sky gymnasium (elevation 12.8m), which is wrapped in a cross-steel truss structure and elevated above the stadium. People can watch the competition while exercising, so that there is more interaction between different sport venues. The connected 150-meter-long aerial looping track surrounds the main venue and continuously shuttles between the stadium and the lounge, triggering various interesting space explorations and creating new jogging experience. If you want to continue to exercise, you can also walk from the runway to the outdoors through the mountaineering exit, reaching the mountain jogging track or the landscape stairs, and eventually returning to the starting point to finish a closed sports space circuit.

This sports complex will also expand people's understanding of traditional sports spaces, inspiring more ways to use fitness facilities, attracting students to take the initiative to exercise and socialize, while also exploring various possibilities for further blurring the spatial boundaries between sports and leisure activities.

Projetos relacionados

  • Casa Malussi
    Iseppi AG
  • Werks- und Bürogebäude Theurl
    ATP architekten ingenieure
  • Lounge by Topgolf [Shanghai]
    hcreates interior design
  • Mini Cuppa
    hcreates interior design
  • Bahnhofplatz, Wil
    Hager Partner AG

Revista

Outros projetos por Urbanus Architecture & Design

OCT Loft Renovation
Shenzhen
Futian Science & Technology Plaza
Shenzhen
Vanke experimental Center
Shenzhen
New World Central Mall
Wuxi
Public Art Plaza Shenzhen
Shenzen