Caiguo Qiang Courtyard House Renovation

Existing building
Photo © Studio Zhu-Pei
Bird's eye
Drawing © Studio Zhu-Pei
Plan
Drawing © Studio Zhu-Pei
Section
Drawing © Studio Zhu-Pei
South courtyard before rennovation
Photo © Studio Zhu-Pei
South courtyard after rennovation
© Studio Zhu-Pei
South courtyard after rennovation
© Studio Zhu-Pei
Courtyard after rennovation
Photo © Studio Zhu-Pei
Photo © Studio Zhu-Pei
Courtyard night view
Photo © Studio Zhu-Pei
Tea room
Photo © Studio Zhu-Pei
Living room
Tea room
Night view
Photo © Studio Zhu-Pei
Architects
Studio Zhu-Pei
Location
Year
2007
Team
Design Principal: Zhu Pei, Wu Tong Lead Designer: Liu Wentian Project Team: Hao Xiangru, Li Shaohua, He Fan

“Reinforce the old, and introduce the new” is the main theme of the design. This classical Chinese ‘siheyuan’ courtyard house consists of two courtyards framed by three compartments. Given that the old architecture was well preserved, we kept them as metaphorical memory boxes and remnants of the past. The new addition on the south end then acts as the key to the future while still reflecting Beijing's vast heritage.

The original siheyuan was restored to its original condition, using traditional materials, construction technologies, and local skilled craftsmen and builders. The north compartment is defined as a “three-dimensional installation,” where the old wooden structure is exposed to express its sturdy frame and multiple layers. The middle compartment is defined as a “two-dimensional Chinese painting”— where a white band of wall encapsulates the interior into one continuous canvas.

The new building is then created as an object that floats in the south courtyard to face the traditional structures. As an abstraction of its predecessors, it is built with the same scale and typology. Its minimal rectilinear form is realized with the modern materials of glass and steel, using its reflective properties as a way to pay homage to the old. It contains new ‘modern’ programs like a flexible multi purpose space and an artist studio versus the fixed traditional programs of the existing structure. Similarly, the light and invisible new building is in contrast to the heavy and commanding presence of the old. But they complement each other in form, scale, and function.

Related Projects

  • Casa Malussi
    Iseppi AG
  • Office Building Theurl
    ATP architects engineers
  • Lounge by Topgolf [Shanghai]
    hcreates interior design
  • Mini Cuppa
    hcreates interior design
  • Bahnhofplatz, Wil
    Hager Partner AG

Magazine

Other Projects by Studio Zhu-Pei

Jingdezhen Imperial Kiln Museum
Jingdezhen
Minsheng Museum of Modern Art
Beijing
Himalaya Center
Lhasa, Tibet
Dali Museum of Contemporary Art
Dali
Jingdezhen Imperial Kiln Museum (Design)
Jingdezhen