Innovation Center of High Performance Medical Devices

Guang Zhou
Visualization © HENN
Visualization © HENN
Visualization © HENN
Picture © HENN
Picture © HENN
Picture © HENN
Picture © HENN
Picture © HENN
Picture © HENN
Picture © HENN
Picture © HENN
Architects
HENN
Address
Greater Bay Area, Guang Zhou
Year
2021
Structural engineering
ZWP Ingenieur-AG
Building physics
Müller-BBM GmbH
Facade Planning
KFE – Kucharzak Fassaden Engineering
Lighting design
Lumen³
Landscape architecture
Topotek 1 Landschaftsarchitekten GmbH

With the Innovation Center of High Performance Medical Devices, the company for groundbreaking medical technology is getting a new headquarters and start-up incubator building in Guangzhou. As a renowned manufacturer of 3D printed, regenerative and implantable medical devices and components, the company is at the forefront of high-tech innovation in the biomedical field. In the heart of Guangzhou's bio-tech district, HENN is developing a hybrid office and laboratory building that functions both as a headquarters and communication centre, and as a development and production platform for start-ups.

The design concept of the "Knowledge Weave" permeates the entire project and symbolizes the future and growth-oriented vision of the company. In the X-shaped structure, three zones separated by sky gardens unfold from bottom to top, analogous to the development process of an idea towards its application. First the public "testing" area with its own show laboratory, then the development floors with multifunctional rooms, and finally the headquarters and office areas.

Two development cores span the vertical air spaces in the centre of the building. The spacious green spaces between the zones will be used as recreation areas for the employees and for events.

The facade plays with the contrast between the recessed, transparent surfaces and the translucent areas facing outwards. The cuts allow insights to be gained into the company's diverse working environments and for them in turn to have an external impact. A special design feature is the interplay between one- and two-storey spaces. This creates a spirally interwoven spatial continuum that connects the different working areas with each other.

Related Projects

  • Lichtfabrik - More Light, Less Factory
    Bollinger + Fehlig Architekten GmbH BDA
  • Friedrichstraße
    Bollinger + Fehlig Architekten GmbH BDA
  • Villa K
    LOVE architecture and urbanism
  • Wettbewerb Restaurant Thalersee
    BÜRO KLK OG
  • Grelle Forelle
    BÜRO KLK OG

Magazine

Other Projects by HENN

BMW Project House
Munich, Germany
Nanotech Research and Development Park
Suzhou
Autostadt
Wolfsburg, Germany
Masterplan Inselspital Bern
Bern, Switzerland
Beijing International Automotive Expo Center
Beijing
Bugatti, Studio
Molsheim, France