Suzhou Imperial Kiln Ruins Park & Museum of Imperial Kiln Brick

Suzhou
Exterior-North Elevation
Photo © ArchExist
 
 
Interior-Exhibition Hall on 2nd Floor
Photo © ArchExist
 
 
Exterior-North Elevation
Photo © Liu Jian
 
 
Interior-Brick Details
Photo © Liu Jian
 
 
Exterior-Bridge
Photo © Jiakun Architects
 
 
Architects
Jiakun Architects
Address
Suzhou
Year
2017

Suzhou Imperial Kiln Ruins Park & Museum of Imperial Kiln Brick is located in Xiangcheng District in Suzhou, which is mainly for protecting historical ruins, and displaying cultural relic such as Jin Zhuan (金砖, literal translation is Golden Brick) and related cultural investigation and communication. In order to continuously preserve the precious historical relic and completely present Jin Zhuan manufacture process, the museum wants visitors to experience historical and cultural significances of Imperial Kiln Brick through architecture design and urban planning, which presents a large-span spiritual journey by elevating one kind of indigenous physical material to the Imperial most honorable palace.

The museum is enclosed from all sides to form a centripetal space that echoes the inner space of traditional Chinese gardens for maximizing the core protection area. Since the north side faces a bridge, plenty of trees are planted to reduce noise. To the south of the museum, the community is blocked by the height of the mass. Stepping into the building, the production rooms and the kiln sites are well organized to guide visitors' sights. Twists and turns of circulation make scenes change with every step.

The main body of the museum is an abstract summary of the imperial kiln and the imperial court, thus is rendered with a forceful mass and a formal plainness inspired by the protruding eaves of traditional Chinese architectures. The methodology is rooted in the interpretation of traditional aesthetics in the context of contemporary architecture. The museum is neither fully an imperial kiln nor an imperial court, but a contemporary public architecture that combines the embodiment of both.
The architectural complex of the museum employs a variety of widely applied contemporary construction using brick materials that highlight the presence of Jin Zhuan. The museum is more than a museum for Jin Zhuan but also the annals of bricks from the past to the present.

The landscape design pictures a sense of wilderness so as to emphasise the condition of ruins and to keep the original status of the site. The complete, half and broken kilns inside the park are arranged to form a sense of community that evokes an imagination in the visitors of the heyday of the production of Jin Zhuan. The museum endeavors to enhance its academic performance by providing an opportunity to learn about the structure of the kiln and the production process of Jin Zhuan.

Team
Tian Shen, Wang Xi, Liu Su, Yang Ying, Lin Yihsuan, Wang Kailing, Mao Weixi, Li Jing