Suzhou Intangible Cultural Heritage Museum

Southeast Aerial View
Photo © Vector Architects
 
 
Top View
Photo © Vector Architects
 
 
East Elevation
Photo © Vector Architects
 
 
Public Garden on Green Roof
Photo © Vector Architects
 
 
View from the Waterfront Deck to Veranda and Sunken Courtyard
Photo © Vector Architects
 
 
Sunken Courtyard
Photo © Vector Architects
 
 
Sunken Courtyard
Photo © Vector Architects
 
 
South Elevation
Photo © Vector Architects
 
 
View from Veranda to the lobby of Intangible Cultural Heritage Museum
Photo © Vector Architects
 
 
Architects
Vector Architects
Year
2016

Suzhou Intangible Cultural Heritage Museum is located at east part of the Suzhou Horticultural Exposition Park, in a reserved village near Taihu Lake of Wuzhong District, Suzhou. The site is surrounded by river on its three sides, and the design is inspired by its natural environment and the culture of the city- Suzhou.

Our strategy is connecting different scatterd functions by courtyards and outdoor corridors in order to generate the spatial experience of local building types. In consideration of local climates, it allows visitors to walk through those outdoor corridors between different courtyards when raining. The main spaces located in the courtyards are designed with identities, such as the dome theater covered by laminated bamboo louvers with green vegetation, the iconic cloud installation on the roof-top platform of the museum lobby, the observation tower that overlooks the surrounding view in distance and the restaurant at the water-front.

To meet the program requirements and reduce the negative impact on natural environment, the majority of the volume is covered by green roof. It amplifies the theme of blending the boundary between architecture and nature. The Suzhou Intangible cultural heritage museum offers people large amount of information and interactive experiences during their visit. Three atriums create natural ventilation and lighting, and direct visitors to the roof exhibition platform. It forms a public park with various types of vegetation where outdoor performances, dining events as well as educational and interactive experience can take place.

Client
Suzhou Taihu Horticultural Expo Industrial Development Co., Ltd.
Design Firm
Vector Architects
Principal Architect
Gong Dong
Project Architect
Chen Liu
Site Architect
Yang Zhou
Design Team
Yi-Chi Wang, Dongping Sun, Dan Zhao, Bai Li, Rae-Hsuan Hou, Pin-Chen Yeh, Yilun Wang, Kai Zhang
LDI
Suzhou Institute of Architectural Design Co.,Ltd.
LDI Project Architects
Cai Shuang
LDI Architects
Wang Yin, Zhang Xiaofeng, Wang Wei
Structural Engineering
Ye Yongyi, Bian Kejian, Tan Qian
MEP Engineering
hang Guangren, Chen Kaixuan, Wang Haigang, Ji Jian, Zhu Hehu, Li Yang
Structure
Concrete Structure
Material
Exposed concrete, White Stucco, Laminated Bamboo Slate, Glass Curtain Wall
Building Area
14,000㎡
Design Period
08/2014-11/2014
Construction Period
02/2015- 04/2016
Photography
Chen Hao,Eiichi Kano

Related Projects

Other Projects by Vector Architects